De recente volksraadpleging in Gent toont aan dat steden en gemeenten dringend actie moeten ondernemen voor betaalbaar wonen. Dit thema leeft. De actiegroep verzamelde meer dan 26.350 handtekeningen voor een volksraadpleging. In totaal nam 12,4% van alle Gentenaars de moeite om te komen stemmen. Van deze stemmers vindt 79,38% dat gemeentelijk publiek vastgoed niet mag geprivatiseerd worden. 77,35% stelt dat de stad Gent een publieke grondenbank moet oprichten om minstens 40% sociale woningen te realiseren.
Naast Gent kampen ook andere steden met een steeds krappere woningmarkt. De enorme vraag van studenten naar aangepaste huisvesting vergroot in Gent alleen maar de uitdaging. Het oplossen van deze complexe huisvestingsproblemen vereist een doortastend woonbeleid waarbij we ook buiten de klassieke lijnen durven kleuren.
Met flexwonen ontwikkelde VDL De Meeuw een unieke woonformule waarbij we kwalitatieve modulaire huisvesting inzetten voor hoogwaardige (semi)-permanente gebouwen. Zowel voor studentenhuisvesting, als voor sociale woningen liggen de beproefde concepten en ontwerpen al klaar. Wij bouwen 100% in functie van de leef- en woonkwaliteit van elke specifieke doelgroep. Zo gaat er geen enkele vierkante meter woonruimte verloren.
We zijn bereid om zelf ook te investeren. Nadien stellen we deze woongebouwen via een huurformule ter beschikking van een universiteit, lokale overheid of andere opdrachtgever. Belangrijk, we hebben de locaties nodig. Nadien gaat het heel snel. Dankzij de prefabricatie van onze gebouwen realiseren wij op enkele maanden tijd een volledige woonkern.
We hoeven trouwens niet voor eeuwig en altijd over deze gronden te beschikken. Ook terreinen waarvoor nog geen finale toekomst is uitgestippeld of die wachten op een definitieve herontwikkeling, komen in aanmerking. Met deze unieke aanpak activeren we op zeer korte termijn een maximaal aantal wooneenheden om het nijpende tekort snel terug te dringen.
Op de gronden die we tijdelijk ter beschikking krijgen, realiseren wij volledige woonkernen – inclusief buitenaanleg - voor een periode van minstens tien jaar. Nadien verlengen we de termijn of demonteren wij de gebouwen. Na een grondige refit bouwen we ze elders weer op. Zo bouwen we dankzij onze innovatieve modulaire bouwtechniek 100% circulair én geven we onze gebouwen een 2de of zelfs 3de leven.