De overheid betaalt zich blauw aan huurgelden voor leegstaande hotels, woonzorgcentra of vakantieparken om asielzoekers onderdak te bieden. Een dertigtal huurpanden zijn op die manier goed voor maar liefst twintig miljoen euro huurgeld per jaar. Het kan ook anders, mét flexwonen.
Wanhopige jacht
De bedragen die Het Laatste Nieuws berekende door alle huurcontracten in te kijken, liegen er niet om. De bijna wanhopige jacht van de federale overheid naar extra opvangplaatsen voor asielzoekers, leidt op de private markt tot peperdure huurcontracten. De eigenaars van deze panden worden slapend rijk, terwijl de federale overheid noodgedwongen veel geld op tafel legt voor tijdelijke en manke oplossingen.
Braakliggende terreinen
Het kan absoluut anders. Modulaire huisvesting op braakliggende terreinen biedt enorme mogelijkheden om op korte termijn de opvangcapaciteit voor asielzoekers te verhogen. We spreken dan over terreinen waarvoor nog geen definitieve bestemming bepaald is of die in afwachting zijn voor een definitieve herbestemming.
Vanaf een tiental jaar
Bij een minimale gebruiksperiode van een tiental jaar zijn we bereid om de volledige investeringskost te dragen voor deze kant-en-klare woonoplossingen, inclusief de vereiste buitenaanleg en het onderhoud. Vervolgens stellen we via een transparant huurcontract de gerealiseerde wooneenheden voor een afgesproken termijn ter beschikking van de federale overheid.
Flexibiliteit en circulariteit
Na afloop van de voorziene gebruiksperiode recupereren we onze woongebouwen en geven we deze – na een stevige upgrade en refit – op een andere locatie een nieuwe bestemming. Circulair bouwen heet dat, de meest duurzame bouwtechniek op de markt.
Met succes toegepast
Onze formule van flexwonen is geschikt voor uiteenlopende doelgroepen, variërend van studenten, sociale huisvesting, buitenlandse werkkrachten tot en met asielzoekers. Elk woongebouw – inclusief de gemeenschappelijke ruimtes - wordt op maat gerealiseerd van de specifieke noden en functies. De ontwerpen voor onze verschillende woonformules bestaan al én werden succesvol toegepast in Nederland.
Buffercapaciteit op komst?
Hopelijk is er beterschap op komst. In haar voorgestelde migratiewetboek streeft staatssecretaris De Moor naar een vaste buffercapaciteit van 5.400 plaatsen. Deze buffercapaciteit kunnen we perfect met onze modulaire woonformules realiseren en ter beschikking stellen. Verschillende opties voor deze buffercapaciteit behoren tot de mogelijkheden: extra wooneenheden op voorziene terreinen (bij)bouwen wanneer internationale migratiecrisissen dit vereisen, of deze gebouwen deels of geheel tijdelijk laten gebruiken door andere doelgroepen. Wij staan open om elke mogelijkheid te bekijken.
Wil je meer weten over onze unieke formule van flexwonen?