Home Nieuws Wurgcontracten op de private huurmarkt voor extra opvang van asielzoekers? Met flexwonen kan het anders.

Wurgcontracten op de private huurmarkt voor extra opvang van asielzoekers? Met flexwonen kan het anders.

De overheid betaalt zich blauw aan huurgelden voor leegstaande hotels, woonzorgcentra of vakantieparken om asielzoekers onderdak te bieden. Een dertigtal huurpanden zijn op die manier goed voor maar liefst twintig miljoen euro huurgeld per jaar. Het kan ook anders, mét flexwonen.

Delen

Wanhopige jacht


De bedragen die Het Laatste Nieuws berekende door alle huurcontracten in te kijken, liegen er niet om. De bijna wanhopige jacht van de federale overheid naar extra opvangplaatsen voor asielzoekers, leidt op de private markt tot peperdure huurcontracten. De eigenaars van deze panden worden slapend rijk, terwijl de federale overheid noodgedwongen veel geld op tafel legt voor tijdelijke en manke oplossingen.


Braakliggende terreinen


Het kan absoluut anders. Modulaire huisvesting op braakliggende terreinen biedt enorme mogelijkheden om op korte termijn de opvangcapaciteit voor asielzoekers te verhogen. We spreken dan over terreinen waarvoor nog geen definitieve bestemming bepaald is of die in afwachting zijn voor een definitieve herbestemming.


Vanaf een tiental jaar


Bij een minimale gebruiksperiode van een tiental jaar zijn we bereid om de volledige investeringskost te dragen voor deze kant-en-klare woonoplossingen, inclusief de vereiste buitenaanleg en het onderhoud. Vervolgens stellen we via een transparant huurcontract de gerealiseerde wooneenheden voor een afgesproken termijn ter beschikking van de federale overheid.


Flexibiliteit en circulariteit


Na afloop van de voorziene gebruiksperiode recupereren we onze woongebouwen en geven we deze – na een stevige upgrade en refit – op een andere locatie een nieuwe bestemming. Circulair bouwen heet dat, de meest duurzame bouwtechniek op de markt.


Met succes toegepast


Onze formule van flexwonen is geschikt voor uiteenlopende doelgroepen, variërend van studenten, sociale huisvesting, buitenlandse werkkrachten tot en met asielzoekers. Elk woongebouw – inclusief de gemeenschappelijke ruimtes - wordt op maat gerealiseerd van de specifieke noden en functies. De ontwerpen voor onze verschillende woonformules bestaan al én werden succesvol toegepast in Nederland.


Buffercapaciteit op komst?


Hopelijk is er beterschap op komst. In haar voorgestelde migratiewetboek streeft staatssecretaris De Moor naar een vaste buffercapaciteit van 5.400 plaatsen. Deze buffercapaciteit kunnen we perfect met onze modulaire woonformules realiseren en ter beschikking stellen. Verschillende opties voor deze buffercapaciteit behoren tot de mogelijkheden: extra wooneenheden op voorziene terreinen (bij)bouwen wanneer internationale migratiecrisissen dit vereisen, of deze gebouwen deels of geheel tijdelijk laten gebruiken door andere doelgroepen. Wij staan open om elke mogelijkheid te bekijken.


Wil je meer weten over onze unieke formule van flexwonen?


VDL De Meeuw Purmerend 4 223jpg

Download onze Flexwonen-brochure voor meer informatie over onze woongebouwen

GERELATEERDE PROJECTEN

Spark Village header

Spark Village - Sciencepark Amsterdam

In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters...

Meer informatie
Spark Village - Sciencepark Amsterdam
In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters en statushouders is het vinden van betaalbare huisvesting erg lastig. Om deze groepen...
Meer informatie
210622 VDL De Meeuw Purmerend 5 opgewerkt

Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend
Op diverse locaties in Purmerend heeft VDL De Meeuw in opdracht van de gemeente in slechts 2 jaar tijd 200 tijdelijke woningen gebouwd. Dit initiatief heeft als doel de druk...
Meer informatie
220930 P182 Nezzt Visualization 04 min min

NDW 21, Nijmegen

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
NDW 21, Nijmegen
VDL De Meeuw werkt in opdracht van de woningcorporaties Talis, Woonwaarts, SSH& en Portaal, en in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen, aan de realisatie van een nieuwe buurt met...
Meer informatie