In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters en statushouders is het vinden van betaalbare huisvesting erg lastig. Om deze groepen tegemoet te komen realiseerde NEZZT, het label voor de woningmarkt van VDL De Meeuw, in opdracht van woningcorporatie Rochdale 240 flexibele woningen in het Amsterdam Science Park.
Innovatie, sociale verbinding, studeren, ondernemen, integreren, opbouwen en recreëren komen op het Amsterdam Science Park allemaal samen. Het ontwerp van het complex Spark Village is samen met het Amsterdamse architectenbureau Kok Harleman tot stand gekomen en is volledig afgestemd op de omgeving en de nieuwe bewonersgroepen: 80 studenten, 120 statushouders en 40 jongeren, allen in de leeftijd 18 t/m 27 jaar.
Verdeeld over twee woonlagen bestaat het complex uit 240 duurzame woningen geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Elke woonunit bestaat uit 24m2 en heeft bij oplevering een pvc-vloer, afgewerkte wanden en gordijnen, en een eigen keuken en badkamer. In lijn met de duurzame ambities is elke woning goed geïsoleerd en all-electric met zonnepanelen. In plaats van een individuele wasmachineaansluiting per woonunit is er een wasruimte voor gemeenschappelijk gebruik.
Voor woningcorporatie Rochdale was het samenwonen van starters, studenten en statushouders een bewuste keuze. “Spark is een bijzondere plek waar bewoners samen bouwen aan een actieve community en waar je kunt leren van andere en naar elkaar omkijkt,” zegt Pieter de Roest, programmaleider huisvesting statushouders bij Rochdale, op de website van de woningcorporatie.