Home Nieuws Het UZ Gent vertrouwt op De Meeuw voor twee state of the art ziekenhuisgebouwen.

Het UZ Gent vertrouwt op De Meeuw voor twee state of the art ziekenhuisgebouwen.

Na cleanroom realiseert De Meeuw ook opvallend inkompaviljoen.

Patiënten, medewerkers en bezoekers betreden het Universitair Ziekenhuis Gent vanaf vandaag via een gloednieuw inkompaviljoen. Dit is het tweede opmerkelijke bouwproject waarvoor het UZ Gent het afgelopen jaar met succes rekende op De Meeuw. Allereerst mocht deze modulaire bouwer een nieuwe cleanroom voor de ziekenhuisapotheek realiseren. Als tweede stond het bijzonder fraaie inkompaviljoen op het programma. Beide projecten werden gerealiseerd via de modulaire bouwaanpak waarvoor De Meeuw al vele jaren bekend is.

Delen

De Meeuw is al vele jaren een vertrouwd gezicht in de ziekenhuiswereld. Op hun referentielijst staan talrijke uiteenlopende en gesofisticeerde medische faciliteiten zoals consultatie- en behandelingsruimtes, dagziekenhuizen, operatiekwartieren, spoedafdelingen en centra voor nierdialyse.


Transparant inkompaviljoen met uitstraling


Het transparante en functionele inkompaviljoen is een blikvanger. Het volledige gebouw – met een totale oppervlakte van bijna 1.500 m² - is samengesteld uit 75 geprefabriceerde bouwmodules. Dit project bewijst eens te meer dat modulair bouwen én een hoogstaand architectonisch ontwerp perfect kunnen samengaan.


Het ontwerp is van VK Architects+engineers, onderdeel van SWECO. Binnen het volledige masterplan Project U van het UZ Gent krijgt dit modulaire inkomgebouw een tijdelijke functie. Het wordt gebruikt volgens een huurformule van minimum zes jaar. Zo wordt de continuïteit van de ziekenhuiswerking gegarandeerd.


Opvallend baken op ziekenhuissite


Met een opvallend rode kleur fungeert het inkomgebouw als een aantrekkelijk baken op de ziekenhuissite. De voorgevel bestaat uit glas en een staalstructuur. De entreehal baadt daardoor in het natuurlijk licht en biedt een vrije hoogte van 6,7 meter. De vormgeving en indeling nodigt bezoekers uit om binnen te komen en laat hen in een vloeiende beweging doorstromen naar de correcte wandelrichting. De aangewezen flow wordt extra gestimuleerd door kleuraccenten op de vloer, wand- en kolombekleding, de ronde vormen van de scheidingswanden en de vloeiende lijnen van de verlichting.


Klantvriendelijke dienstverlening


De aanmeldzuilen, de inschrijfbalie met loketten en de gespreksruimtes voor vertrouwelijke gesprekken werden strategisch geïntegreerd voor een klantvriendelijke dienstverlening. Het nieuwe inkompaviljoen huisvest daarnaast een aantal administratieve backofficediensten. Ook deze functionele ruimtes zijn modulair opgebouwd, waardoor aanpassingen steeds mogelijk blijven.


De loketten zijn dankzij een rolgordijn volledig afsluitbaar. Veiligheidsglas zorgt voor de veiligheid van de medewerkers, patiënten en bezoekers. Akoestische scheidswanden dragen samen met de wand- en plafondelementen en de screens bij aan een aangenaam werkklimaat. De houtaccenten benadrukken het warme en natuurlijke karakter van de ruimte.


Een technisch en ecologisch pareltje


Op technisch en ecologisch vlak is het nieuwe inkompaviljoen een pareltje. Het koel- en verwarmingssysteem garandeert op een energiezuinige manier het comfort en het welzijn van medewerkers, patiënten en bezoekers. Het VRF-aircosysteem koelt en/ of verwarmt alle ruimtes. Het ventilatiesysteem type D creëert een zuiver en gezond binnenklimaat.


Ziekenhuisapotheek volgens de strengste normen


Vanaf 2026 moet elke ziekenhuisapotheek in ons land over een cleanroom beschikken die aan strenge Europese PIC/S-normering voldoet voor farmaceutische bereidingen. Veel ziekenhuizen staan op dat vlak nog voor een grote uitdaging. Gelukkig neemt het UZ Gent een voortrekkersrol en heeft het dankzij De Meeuw een mooie all-in oplossing gerealiseerd. Dit werd op een jaar gerealiseerd. Snel en efficiënt bouwen is een belangrijke troef van modulair bouwen.


De ontwerp- en engineeringafdeling van De Meeuw vertaalde samen met gespecialiseerde partners de noden van het UZ Gent naar een technisch en functioneel ontwerp met een totale oppervlakte van 2250m², verspreid over twee verdiepingen. De vereiste cleanroom omvat via het box-in-box principe een oppervlakte van 900m², de grootste van België.


Het gebouw voldoet aan de strengste Europese normen op vlak van ventilatie en luchtdichtheid. Binnen één gebouw gelden per zone en voor ieder sas exacte ventilatienormen met onderlinge luchtdrukverschillen: puls, overdruk, extractie, onderdruk,… Om deze technische installaties mogelijk te maken, werden de bouwmodules voor het gelijkvloers tot 4,5 meter hoogte aangepast. De betonnen vloeren werden in bepaalde zones extra versterkt en trillingvrij uitgevoerd, om zo de draagkracht en stabiliteit te garanderen voor de volledige apotheekinfrastructuur.


Tijdelijke faciliteiten krijgen een tweede leven


Omdat De Meeuw via de modulaire bouwmethode 100% circulair werkt, biedt het toekomstbestendige mogelijkheden. Na de beoogde gebruiksduur op de ziekenhuiscampus van het UZ Gent verhuizen beide modulaire gebouwen naar een andere locatie. Na een ‘refit’ en de nodige aanpassingen krijgen ze een tweede leven met een al dan niet een andere bestemming.


Ook definitief is mogelijk


Ook voor definitieve ziekenhuisgebouwen kan u perfect rekenen op de modulaire bouwmethode.


U geniet van de extra mogelijkheden om deze gebouwen flexibel aan te passen of uit te breiden. Elk gebouw kan dankzij de hoogwaardige kwaliteit en afwerking meerdere jaren probleemloos functioneren.


De Meeuw biedt zijn modulaire ziekenhuisgebouwen aan voor de gewenste termijn volgens een koop of huurformule. Dit geeft elk ziekenhuis de nodige flexibiliteit, een absolute vereiste in een sector waar masterplannen, schaalvergroting, fusies, verhuizingen,.. een enorme impact hebben op het gebouwbeheer.

I Stock 1256322439 web

Download onze Cleanroom-brochure voor meer informatie

GERELATEERDE PROJECTEN

Spark Village header

Spark Village - Sciencepark Amsterdam

In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters...

Meer informatie
Spark Village - Sciencepark Amsterdam
In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters en statushouders is het vinden van betaalbare huisvesting erg lastig. Om deze groepen...
Meer informatie
210622 De Meeuw Purmerend 5 opgewerkt

Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend
Op diverse locaties in Purmerend heeft De Meeuw in opdracht van de gemeente in slechts 2 jaar tijd 200 tijdelijke woningen gebouwd. Dit initiatief heeft als doel de druk op...
Meer informatie
220930 P182 Nezzt Visualization 04 min min

NDW 21, Nijmegen

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
NDW 21, Nijmegen
De Meeuw werkt in opdracht van de woningcorporaties Talis, Woonwaarts, SSH& en Portaal, en in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen, aan de realisatie van een nieuwe buurt met circulaire...
Meer informatie