Home Projecten Nieuw schoolgebouw en Multi Functioneel Centrum voor OC Nieuwe Vaart in Gent

Nieuw schoolgebouw en Multi Functioneel Centrum voor OC Nieuwe Vaart in Gent

Een tweede thuis voor onze kinderen

Dankzij de realisatie van een nieuw schoolgebouw met klaslokalen én een multifunctioneel centrum voor de leefgroepen is Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart uit Gent klaar voor een succesvolle toekomst.


Niet zomaar twee gebouwen

De Meeuw realiseerde voor OC Nieuwe Vaart niet zomaar twee nieuwe gebouwen, inclusief de binneninrichting én de buitenaanleg. Het was de absolute bedoeling om voor de kinderen letterlijk een tweede thuis te creëren. Directeur Franky D’Oosterlinck: “Wij richten ons op kleuters en kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen. We combineren voor deze kinderen buitengewoon onderwijs met een multidisciplinaire dagbehandeling. Door deze integrale totaalaanpak geven we onze kinderen - ondanks de talrijke uitdagingen waarmee ze kampen - alle kansen om zich te ontwikkelen én hun plaats op te nemen in onze maatschappij.”

Kenmerken

Opdrachtgever:
OC Nieuwe Vaart
Project:
Permanent Schoolgebouw & Multifunctioneel Centrum
Soort bouw:
Permanent
Bouwjaar:
2023
Kenmerk:
Comfort & Tech
Plaats:
Gent
Oppervlakte Schoolgebouw + M F C (m2):
395,85 + 801,12 (m2)

Delen

Gezellige, knusse sfeer

De nieuwe gebouwen bieden alle ruimte die OC Nieuwe Vaart nodig heeft. De ruimtes baden in het natuurlijk daglicht én er heerst een gezellige, knusse sfeer. Alles wat er functioneel moet zijn, is voorzien. Franky D’Oosterlinck: “We creëren een veilige omgeving waar we de ontwikkeling van onze kinderen stimuleren doorheen verschillende positieve ervaringen. We leren hen zo om storend gedrag achterwege te laten en hun emoties beter te reguleren.”

Snelheid van belang

De Meeuw zette als modulair bouwbedrijf ten volle zijn schouders onder deze uitdaging. Snelheid was bij de realisatie van groot belang. In augustus 2023 werden de bouwmodules geplaatst, begin februari 2024 was het volledig afgewerkte orthopedagogisch centrum klaar voor gebruik.

Architect Yves De Craemer: “Traditioneel bouwen was vrijwel onmogelijk. De bouwtijd zou veel te lang duren. Om de nieuwe gebouwen te realiseren, moesten we bestaande gebouwen afbreken. Het was niet haalbaar om de werking van OC Nieuwe Vaart een lange periode stil te leggen.”

Vlekkeloos bouwtraject

Het bouwtraject verliep vlekkeloos. De Meeuw ging aan de slag in een schoolomgeving met jonge en kwetsbare kinderen. Alle nodige afspraken werden gemaakt om het bouwproject veilig te laten verlopen én met een minimale impact op de kinderen en de schoolwerking.

Projectleider Tom Jacobs van De Meeuw: “In ons eigen werkatelier hebben we alle bouwmodules in de maanden voordien tijdig voorbereid. Ook dat vroeg uiteraard de nodige planning. Deze voorbereidende fase leverde geen enkele hinder op voor de school. Vervolgens moest alles in enkele dagen naar Gent getransporteerd worden én volgde tegelijkertijd de plaatsing en montage van alle modules. Aansluitend konden we meteen starten met de installatie van de technieken en de binneninrichting”

De veiligheid en het welzijn van de kinderen waren op elk moment de belangrijkste aandachtspunten. Inge Cleemput, service en transportmanager van De Meeuw, vertelt: “De plaatsing van de modules moest absoluut tijdens de zomervakantie gebeuren. Ook de veilige afsluiting van de werfzone kreeg zeer veel aandacht. De werfhekken werden onderaan zelfs voorzien van hout, zodat de kinderen er zeker niet onderdoor konden kruipen. Dit was één van de vele afspraken om alles vlot en veilig te laten verlopen.”

Perfecte samenwerking

OC Nieuwe Vaart en De Meeuw vormden het perfecte team voor dit uitdagend project. Beide partijen zijn meer dan fier op het eindresultaat en blikken met grote voldoening terug op de fijne samenwerking. “Ik stond er werkelijk van versteld hoe snel het ging. Na enkele dagen stonden de bouwvolumes er al volledig. Knap hoe ze die hele complexe puzzel zo snel kunnen leggen. Eigenlijk was het gigantisch lange voortraject de grootste uitdaging, het bouwen zelf was een plezier”, aldus Directeur Franky D’Oosterlinck

Fier op het eindresultaat

Terwijl de oude schoolgebouwen in het verleden een rem vormden op de schoolwerking, staat de nieuwe energiezuinige infrastructuur nu volledig ten dienste van de kinderen en het pedagogisch project. De nieuwe gebouwen vormen een leuke werkplek voor alle medewerkers en een fraai visitekaartje voor geïnteresseerde ouders. Directeur Franky D’Oosterlinck: “Ik ben nu echt fier om onze school te tonen aan ouders voor rondleidingen. Vroeger moest ik me vooral verontschuldigen voor de staat van de gebouwen.”

Het project opgelijst

 • Realisatie van twee schoolgebouwen
  • Schoolgebouw(395,85 m²)
    • 5 ruime en lichtrijke klaslokalen
    • Aangepaste kleuterklasjes met gezellige speelhoekjes
    • Geïntegreerde lift en trap
  • Multifunctioneel centrum (801,12 m²)
   • Drie ruime leefgroepen
   • Grote overdekte luifel
   • Bistro C
   • Emotieregulatieruimte
   • Speltherapielokaal
   • Lift en trap aan de buitenzijde van het gebouw

Binneninrichting-HVAC-Buitenaanleg

 • Inclusief binneninrichting
  • Alle functionaliteiten op maat van de leerlingen
  • Knus en gezellig
 • Verwarming en ventilatie
  • Lucht-lucht warmtepompen voor energiezuinige verwarming, koeling en ventilatie
  • Verwarmen in de winter, koelen in de zomer
  • Met warmterecuperatie
  • Eén toestel per leefruimte, met aftakking voor sanitair warm water
  • Per lokaal flexibel te bedienen
 • Met buitenaanleg
  • Parking
  • Groenzone met bomen, hagen en gazon

‘’We creëren een veilige omgeving waar we de ontwikkeling van onze kinderen stimuleren doorheen verschillende positieve ervaringen. We leren hen zo om storend gedrag achterwege te laten en hun emoties beter te reguleren.’’

De Meeuw OC Nieuwe Vaart Simon Van Ranst 24 03 294
Franky D'Oosterlinck, Directeur OC Nieuwe Vaart

GERELATEERDE PROJECTEN

Demeeuw puurs 3557 web

De Meeuw bouwt school van de toekomst in Puurs - Sint-Amands

Directrice en bezielster Kristien Bruggeman leidt ons met grote fierheid rond in haar LAB-school. Haar prestatie is...

Meer informatie
De Meeuw bouwt school van de toekomst in Puurs - Sint-Amands
Directrice en bezielster Kristien Bruggeman leidt ons met grote fierheid rond in haar LAB-school. Haar prestatie is niet gering. Uit het niets stampte deze onderwijswetenschapster met haar eerste LAB-school een...
Meer informatie
Dia1

Rudolf Steiner School-Tijdelijk schoolgebouw van maar liefst 1123,40 m²

De Rudolf Steiner School stond voor de uitdaging om haar verouderde schoolinfrastructuur van meer dan 20 jaar...

Meer informatie
Rudolf Steiner School-Tijdelijk schoolgebouw van maar liefst 1123,40 m²
De Rudolf Steiner School stond voor de uitdaging om haar verouderde schoolinfrastructuur van meer dan 20 jaar oud dringend te vervangen. Met het oog op de noodzaak tot vernieuwing, heeft...
Meer informatie
20220831 083000

Nespa-tijdelijk schoolgebouw

Door de slechte staat van het originele Nespa-schoolgebouw en de voorziene groei naar 420 leerlingen, werd De...

Meer informatie
Nespa-tijdelijk schoolgebouw
Door de slechte staat van het originele Nespa-schoolgebouw en de voorziene groei naar 420 leerlingen, werd De Meeuw als partner aangeduid voor de bouw van flexibele klaslokalen. De Nespa-school is...
Meer informatie