Home Nieuws Huidige marktwerking creëert het probleem van onbetaalbare studentenkoten, De Meeuw pakt het anders aan.

Huidige marktwerking creëert het probleem van onbetaalbare studentenkoten, De Meeuw pakt het anders aan.

Onbetaalbare studentenkoten kwamen recent - alweer - in het nieuws. Voor De Meeuw is het duidelijk. Een groot stuk van de onbetaalbaarheid wordt gecreëerd door de huidige marktwerking. Met onze modulaire gebouwen pakken we het anders aan én beogen we dat comfortabele studentenkoten voor iedereen betaalbaar blijven.

De maandelijkse gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer bedraagt 565 euro. Dat is maar liefst 100 euro - bijna 30%! - meer dan drie jaar geleden. Eens te meer komt de betaalbaarheid van studeren voor kotstudenten fors in het gedrang. Welke ouders kunnen deze bedragen nog betalen? Dat waren samengevat de belangrijkste boodschappen die we midden december in tal van kranten lazen en zagen op televisie.


Delen

Verschillende factoren

Deze forse prijsstijgingen zijn het gevolg van talrijke factoren. Steeds meer studenten gaan op kot. De gemiddelde studietijd duurt langer. De kosten zijn gestegen, denk daarbij vooral aan de elektriciteit. Daarnaast - een niet te onderschatten prijsverhogende factor - focussen projectontwikkelaars op het maximaal rentabiliseren van hun projecten. Dit betekent dat ze het liefst inzetten op de bouw van duurdere luxekoten met eigen sanitair en kitchenette.

Pendelen naar de stadsrand

Een eigen onderzoek van diezelfde projectontwikkelaars stelt dat de helft van de studenten bereid is om tot 30 minuten te pendelen. Deze vaststelling maakt voor de ontwikkelaars meteen ook de weg vrij om studentenkoten te ontwikkelen buiten de studentensteden zelf, in de bredere stadsranden.

Is dit wenselijk?

Deze conclusie roept bij ons toch tal van kritische vragen op. Is dit wenselijk op vlak van ruimtelijke ordening? Wat met het vertrouwde stadsbeeld als we veel hoogbouw toelaten in de stadsranden? Wat gebeurt er met deze gebouwen als we binnen enkele decennia een terugval zien in aantal studenten? Moeten we studenten 'forceren' naar 30 minuten pendelen als ze liever met de fiets op max 10 minuten van de campus en stadscentrum verblijven? Is dit alles dan zo duurzaam?

Modulaire bouwmethode

De Meeuw ziet het volledig anders. We begrijpen dat er vandaag doorgedreven stadsontwikkelingen plaatsvinden die de aantrekkelijkheid van de stad absoluut ten goede komen. We horen vanuit het 'veld' dat er een steeds grotere nood is naar betaalbare basic studentenkoten. Dankzij onze unieke modulaire bouwmethode realiseren we comfortabele, hedendaagse en betaalbare studentenkamers met basisvoorzieningen. Deze gebouwen kunnen perfect op braakliggende terreinen binnen de stadskern waarvoor nog geen definitieve herbestemming is bepaald of die nog niet is gerealiseerd. Wij investeren én realiseren, op een uiterst duurzame manier.

Flexibele gebouwen

Per definitie gaat het bij ons om flexibele gebouwen. Onze modulaire gebouwen kunnen probleemloos meerdere decennia mee, zolang de grond beschikbaar is. Anderzijds kunnen we ze na een tiental jaar of meer ook perfect demonteren en – na een grondige refit – verplaatsen naar een andere locatie. Daar doen ze opnieuw vele jaren dienst. Een daling van het aantal studenten vormt voor ons geen probleem. We halen het gebouw weg en hergebruiken het elders. Bouwafval bestaat bij ons niet.

Acuut probleem doelgericht oplossen

Met onze modulaire gebouwen leggen we dus geen definitieve hypotheek op de stadsrand, maar lossen we met betaalbare studentenkamers een acuut probleem doelgericht op. Studenten hoeven op deze manier geen dertig minuten te pendelen, maar verblijven net als vroeger- vlakbij de campus. Duurzamer kan niet.

GERELATEERDE PROJECTEN

Spark Village header

Spark Village - Sciencepark Amsterdam

In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters...

Meer informatie
Spark Village - Sciencepark Amsterdam
In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters en statushouders is het vinden van betaalbare huisvesting erg lastig. Om deze groepen...
Meer informatie
210622 De Meeuw Purmerend 5 opgewerkt

Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend
Op diverse locaties in Purmerend heeft De Meeuw in opdracht van de gemeente in slechts 2 jaar tijd 200 tijdelijke woningen gebouwd. Dit initiatief heeft als doel de druk op...
Meer informatie
220930 P182 Nezzt Visualization 04 min min

NDW 21, Nijmegen

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
NDW 21, Nijmegen
De Meeuw werkt in opdracht van de woningcorporaties Talis, Woonwaarts, SSH& en Portaal, en in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen, aan de realisatie van een nieuwe buurt met circulaire...
Meer informatie