Cleanrooms

Voordelen van een modulaire cleanroom

Technische levensduur
Technisch hoogwaardig
Movable construction
Aanpasbaar & verplaatsbaar
Medewerkers 10
Welzijn voor patiënt en medewerker
Recycle
Duurzaam en circulair
Wallet
Flexibele financieringsmogelijkheden
Bewoonbaar
Building-as-a-Service

All-in begeleiding voor de bouw van cleanrooms

De Meeuw garandeert een all-in begeleiding voor de bouw van cleanrooms. De bouwkundige en technische eisen voor cleanrooms liggen bijzonder hoog. Wij bewijzen dat modulair bouwen ook voor deze high-end toepassingen perfect kan.

Cleanrooms voor alle sectoren

Wij bouwen cleanrooms voor een brede waaier aan sectoren:

 • Ziekenhuisapotheken
 • Ontwikkelaars en producenten van medicijnen
 • Medische industrie
 • Voedingsbedrijven
 • Optische industrie
 • Biotechnologie
 • Automotive
 • Datacenters & ICT

Jouw garanties op de perfecte cleanroom

Met tal van projecten bewijzen we dat een modulair gebouwde cleanroom door De Meeuw België alle beoogde garanties biedt:

 • Door het zorgvuldige ontwerpproces waarbij we voor elke ruimte een ‘user specification recuirement’ opstellen, voldoet de cleanroom aan al je functionele behoeftes.
 • De cleanroom wordt dankzij de korte bouwtijd tijdig opgeleverd.
 • Na oplevering is de cleanroom tot in de kleinste details afgewerkt en volledig gebruiksklaar.
 • Alle specifieke technische normen en functionele eisen worden ingewilligd conform de accreditatie of certificering.
 • Onze ondersteuning gaat verder na de oplevering van het gebouw. Wij bieden bijstand voor de uiteindelijke accreditatie en al het verdere onderhoud. Wij garanderen een complete nazorg.

Permanente of tijdelijke cleanrooms? Alles kan!

In elke mogelijke situatie bouwen wij je cleanroom, als tijdelijke oplossing voor enkele jaren of permanent. In elke situatie evenaren of overtreffen onze modulaire cleanrooms op technisch of kwalitatief elke andere bouwmethode. Minstens dezelfde potentiële levensduur is gegarandeerd.

 • Als tijdelijke oplossing

Meestal realiseer je een cleanroom niet als tijdelijke oplossing. Daarvoor vragen deze gebouwen en de vereiste technieken een te hoge investering. Soms kan het evenwel niet anders.

Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis dat in een langdurig fusie- en verhuisproces zit, maar de komende jaren dringend nood heeft aan een cleanroom die aan de recente Europese normering PIC/S voldoet.

Of aan een ziekenhuis dat stap voor stap werkt aan een meerjarig renovatieplan voor alle gebouwen en daardoor elders een tijdelijk gebouw moet plaatsen voor de ziekenhuisapotheek.

Of aan een farmaceutisch bedrijf dat voor enkele jaren de productie moet verhogen in afwachting van een nieuwe productie-eenheid elders.

Onze modulaire cleanrooms kunnen we na de beoogde gebruikerstermijn probleemloos verplaatsen, al dan niet met dezelfde functie.

 • Flexibiliteit verzekerd

De normen en regels omtrent cleanrooms veranderen voortdurend. De wijzigingen volgen elkaar bovendien steeds sneller op.

Met onze cleanrooms ben je zeker van een flexibel gebouw dat we op elk moment technisch kunnen aanpassen of bouwkundig uitbreiden.

In een complexe wereld die razendsnel evolueert en waarin de toekomst altijd onzeker is, maak je met een flexibele oplossing altijd een toekomstbestendige keuze.

Wat de toekomst ook brengt, onze cleanrooms evolueren flexibel mee. Deze flexibiliteit is onlosmakelijk verbonden met onze modulaire bouwmethode. Op elk moment van de gebruiksduur garanderen we jouw medewerkers een comfortabele en veilige werkomgeving.

 • Realisatie binnen het jaar

Met onze modulaire bouwmethode én dankzij onze gespecialiseerde partners kunnen we – volledig op maat - binnen het jaar een kwalitatieve cleanroom realiseren. Snel schakelen en bijsturen zit in onze bedrijfsgenen. Vanaf het eerste ontwerp tot en met de gebruiksklare oplevering.

Box-in-box principe voor cleanrooms

Wij werken voor cleanrooms het liefst met het box-in-box principe.

 • Box-in-box principe

Bij het box-in-box principe creëren we binnen het modulaire gebouw één of meerdere ruimtes die volledig voldoen aan de specificaties van de cleanroom, zowel op vlak van technische installaties als afmetingen. We creëren dus een overkoepelende gebouwschil mét één of meerdere geïntegreerde cleanrooms.

 • Overige ruimtes

De functies van de overige ruimtes het gebouw kunnen variëren van kantoren, onderzoeksruimte tot en met de opslag van productie. Ook deze ruimtes ontwerpen en bouwen we volgens de gewenste functionele eisen.

 • All-in begeleiding

Onze opdrachtgevers mogen rekenen op een all-in begeleiding doorheen het volledige traject, vanaf het prille ontwerp en engineering tot en met de volledige nazorg voor accreditatie en onderhoud.

100% maatwerk voor cleanrooms

Gecertificeerde en geaccrediteerde cleanrooms voldoen aan lange lijst van technische specificaties op vlak van materialengebruik, luchtdichtheid, ventilatiedebieten, isolatie,… Al deze zaken worden sectorspecifiek beschreven in Pic/S- en GMP-normeringen.

 • High-end technische installaties

Deze gebouwen bevatten uitzonderlijke high-end technische installaties, waardoor vaak ook een aangepaste maatvoering vereist is voor plafondhoogtes of versterkte (tussen)vloeren. Daarbij creëren we een plenum, waardoor de technische installaties altijd eenvoudig bereikbaar zijn. De bediening van alle installaties gebeurt remote.

 • 100% maatwerk

Elke cleanroom vereist 100% maatwerk, volledig geënt op de specifieke eisen en noden van de opdrachtgever.

 • Gespecialiseerde partners

Om elk facet van de cleanroom tot in het kleinste detail correct in te vullen, vervolledigen we ons bouwteam met gespecialiseerde partners.

Afhankelijk van de specifieke noden schakelen we onder onze coördinatie en verantwoordelijkheid één of meerdere partners in die extra ervaring hebben in bepaalde sectoren.

Hoe gaan we aan de slag met jouw cleanroom?

1. Je cleanroom tot in de kleinste details uitgetekend

Bij het bouwen van een cleanroom is het voortraject van essentieel belang. In de ontwerpfase vergaren we doorheen besprekingen en analyses een diepgaand inzicht in je processen en de beoogde werking van de cleanroom.

Stap voor stap vertalen we deze inzichten naar user specification requirements per ruimte. Ook de sectorspecifieke normering brengen we in het verhaal.

De volgende stap omvat het uiteindelijke ontwerp, inclusief het bepalen van de vereiste vloersterktes, vlakke wandenopbouw, de technische installaties, de deuren, beglazing,… We houden rekening met alle elementen waaronder sytostatica, passboxen, cardex, isolatoren, ventilatiesystemen, debieten,….
Met deze zorgvuldige aanpak in de ontwerpfase voldoet de cleanroom aan jouw functionele verwachtingen, garanderen we de beoogde accreditatie én bewaken we het budget. De verdere productie en montage verlopen bovendien zonder tijdsverlies en onderbrekingen.

2. Prefabricage van alle bouwmodules

  Wanneer het ontwerp na de nodige validaties volledig op punt staat, start de productie van de verschillende bouwmodules.

  Dit gebeurt in onze productieateliers volgens gestandaardiseerde productieprocessen en de hoogste industriële kwaliteitsnormen.

  Elke bouwmodule wordt met zorg afgewerkt én ondergaat meerdere kwaliteitscontroles. Zo zijn we 100% zeker dat de verschillende bouwmodules perfect passen én 100% gebouwd zijn volgens de ontwerpspecificaties.

  3. Montage en afwerking op de werf

  Ook het bouwproces op de werf verloopt onder uiterst gecontroleerde omstandigheden. De bouwmodules worden just-in-time getransporteerd, waarna meteen de montage volgt.

  Op zeer korte tijd monteren we de verschillende kant-en-klare bouwmodules. Aansluitend start de installatie van alle vereiste technieken en bijhorende installaties.

  Stap voor stap maken we het modulaire gebouw met de geïntegreerde cleanrooms volledig gebruiksklaar.

  Ook het finale inregelen van de cleanroom nemen we samen met onze gespecialiseerde partners op ons.

  4. Accreditatie en nazorg

  Onze all-in ondersteuning stopt niet bij de oplevering van het gebouw. De validatie van de opgeleverde cleanroom leidt uiteindelijk tot de beoogde accreditatie.

  We blijven stand-by voor alle gewenste nazorg, inclusief onderhoud en herstellingen, zodat uw cleanroom in topconditie blijft.

  Onze realisaties

  De Meeuw UZ Gent Simon Van Ranst 24 02 LR

  Na cleanroom realiseert De Meeuw ook opvallend inkompaviljoen.

  Patiënten, medewerkers en bezoekers betreden het Universitair Ziekenhuis Gent via een gloednieuw inkompaviljoen. Dit is het tweede...

  Meer informatie
  Na cleanroom realiseert De Meeuw ook opvallend inkompaviljoen.
  Patiënten, medewerkers en bezoekers betreden het Universitair Ziekenhuis Gent via een gloednieuw inkompaviljoen. Dit is het tweede opmerkelijke bouwproject waarvoor het UZ Gent het afgelopen jaar met succes rekende op...
  Meer informatie
  Dia1

  AZ-Maria Halle- Een Masterplan van 7 jaar vraagt tijdelijke modulaire gebouwen

  "In onze sector is het niet opportuun om te kiezen voor pionierswerk. We kiezen bewust voor beproefde...

  Meer informatie
  AZ-Maria Halle- Een Masterplan van 7 jaar vraagt tijdelijke modulaire gebouwen
  "In onze sector is het niet opportuun om te kiezen voor pionierswerk. We kiezen bewust voor beproefde oplossingen: De Meeuw Belgium begrijpt ten gronde de uitdagingen van A.Z. Maria Halle...
  Meer informatie
  UZ Gent Cleanroom

  UZ Gent-een innovatieve, modulaire ziekenhuisapotheek

  Vanaf 2026 is er voor iedere ziekenhuisapotheek een verstrengde PIC/S-normering verplicht die strikte eisen oplegt voor de...

  Meer informatie
  UZ Gent-een innovatieve, modulaire ziekenhuisapotheek
  Vanaf 2026 is er voor iedere ziekenhuisapotheek een verstrengde PIC/S-normering verplicht die strikte eisen oplegt voor de steriele en niet-steriele productie en opslag van geneesmiddelen. De ziekenhuisapotheek van het UZ...
  Meer informatie
  AZ Sint Jan 1

  AZ Sint Jan

  In 2014 kreeg De Meeuw de opdracht van het AZ Sint-Jan te Brugge om een tijdelijk gebouw...

  Meer informatie
  AZ Sint Jan
  In 2014 kreeg De Meeuw de opdracht van het AZ Sint-Jan te Brugge om een tijdelijk gebouw op te richten dat minstens15 jaar in dienst blijft. Ze eisten een flexibele...
  Meer informatie
  I Stock 1256322439

  Download onze Cleanroom-brochure

  Biedt modulair bouwen voor jou de oplossing?

  We bekijken het graag samen! Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met één van onze bouwadviseurs.