Home Projecten UZ Gent-een innovatieve, modulaire ziekenhuisapotheek

UZ Gent-een innovatieve, modulaire ziekenhuisapotheek

Vanaf 2026 is er voor iedere ziekenhuisapotheek een verstrengde PIC/S-normering verplicht die strikte eisen oplegt voor de steriele en niet-steriele productie en opslag van geneesmiddelen.

De ziekenhuisapotheek van het UZ Gent speelt hierin een voortrekkersrol en opent al in 2023 zijn nagelnieuwe cleanroom. Zo ambieert de apotheek meer dan ooit een geprefereerde partner te zijn voor andere ziekenhuizen, onderzoekers en farmaceutische organisaties.

Kenmerken

Opdrachtgever:
UZ Gent
Project:
Modulaire Clean Rooms
Soort bouw:
Tijdelijk
Bouwjaar:
2022-2023
Kenmerk:
Comfort & Tech
Plaats:
Gent
Oppervlakte (m2):
Tijdelijke modulaire huisvesting: 2250m2-Cleanrooms 900m2

Delen

Tijdelijk modulair bouwsysteem van VDL De Meeuw Belgium

Om de cleanroom te huisvesten, koos het UZ Gent een tijdelijk modulair bouwsysteem en werd VDL De Meeuw Belgium verkozen als vakkundige partner, hoofdaannemer. VDL De Meeuw Belgium kwam als eerste uit de minicompetitie verbonden aan de raamovereenkomst, waar prijs, timing en specialisatie doorslaggevend waren.

Ons partnership met het UZ Gent bestaat uit: de verhuur van een tijdelijk modulair tweelaags gebouw van 2250 m² of 124 units over een periode van minstens 10 jaar. Hiervan bestaan 48 modules of 900 m² uit een state-of-the-art cleanroom, de grootste van België. Zo kan de ziekenhuisapotheek van het UZ Gent onder strikte normering al vanaf 2023 voor klinische studies en in de zorg steriele en niet-steriele bereidingen maken en studiemedicatie labelen en opslaan.

Het tijdelijk karakter en de termijn van de aanvraag worden gekoppeld aan de gefaseerde uitvoering van het masterplan van Project U op de campus het UZ Gent.

Flexibele inrichting op maat

We zijn met deze uitdaging gefaseerd aan de slag gegaan.

  • Allereerst zijn de nodige grondwerken en voorbereidingen gebeurd om het terrein helemaal bouwklaar te maken.
  • Door een insnijding in het bouwvolume zijn ook waardevolle bomen behouden gebleven.
  • Door de uitzonderlijke maatvoering van de units op het gelijkvloers: m.n. 4,5 meter binnenhoogte of 5,15 meter buitenhoogte heeft ons transport de bouwelementen tot op de site van het UZ Gent gebracht en zijn ze ter plekke gemonteerd door onze deskundige techniekers. Doorgaans gebeurt de opbouw van de modules op de productiesite van VDL De Meeuw Belgium.
  • Na de plaatsing van de eerste bouwlaag is de gebouwschil volledig lekvrij en luchtdicht gemaakt, ten einde het functioneren van de cleanroom feilloos te laten verlopen.
  • De constructie van de gesofisticeerde cleanroom is een box-in-boxsysteem. Om een optimale werking te garanderen, zijn slimme ventilatie- en klimatisatietechnieken vereist. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit en de luchtdruk continu gereguleerd en is een duurzaam energieverbruik ingecalculeerd.
UZ Gent Cleanroom VDL De Meeuw

De inrichting van de geavanceerde cleanroom

  • Op het gelijkvloers bevinden zich naast de geavanceerde cleanroom onder meer 3 magazijnen met sassen, een weeglokaal en een goederen- en personenlift. Verder is over de volledige bouwhoogte ook een geautomatiseerd opslagsysteem voorzien.
  • Op de eerste verdieping wordt er bijkomend een aangename en attractieve werkomgeving aan kantoorruimtes en vergaderzalen gecreëerd.

Bepaalde faciliteiten hebben ook een impact op de belasting van de vloeren. Hierdoor is er op specifieke plaatsen een draagvermogen voorzien tot 10kg Newton of geopteerd voor trillingvrije vloeren.

Tegen de gevel van het gebouw is er een vrijstaande constructie die dienst doet als blijvend verhuisplatform. Dit is handig omdat je bij regenweer de ingang van het gebouw droog kan bereiken.

De modulaire units hebben hetzelfde uitzicht als de eerder geplaatste units op de campus. Zo creëren we een uniform stijl voor de tijdelijke gebouwen op de site.

Uiteraard doen we dit niet alleen en hebben we een selectie van professionele vaste onderaannemers onder onze vleugels genomen om dit project tot een succes te maken.

We zijn trots dat we dit baanbrekend project samen met het UZ Gent kunnen realiseren en hun ziekenhuisapotheek uitrusten met een duurzame cleanroom voor de toekomst.

Bekijk de video van de opbouw van de tijdelijke huisvesting

GERELATEERDE PROJECTEN

AZ Sint Jan 1

AZ Sint Jan

In 2014 kreeg VDL De Meeuw de opdracht van het AZ Sint-Jan te Brugge om een tijdelijk...

Meer informatie
AZ Sint Jan
In 2014 kreeg VDL De Meeuw de opdracht van het AZ Sint-Jan te Brugge om een tijdelijk gebouw op te richten dat minstens15 jaar in dienst blijft. Ze eisten een...
Meer informatie
UZ Gent 01

UZ Gent

Op de campus van het Universitair Ziekenhuis van Gent moeten een aantal gebouwen dringend worden gerenoveerd. Voor...

Meer informatie
UZ Gent
Op de campus van het Universitair Ziekenhuis van Gent moeten een aantal gebouwen dringend worden gerenoveerd. Voor de diensten die in die gebouwen ondergebracht zijn, moesten dringend 3 tijdelijke gebouwen...
Meer informatie
AZ Diest 1

AZ Diest

Het AZ Diest is het resultaat van een fusie tussen het Sint-Jozef Ziekenhuis en het OCMW Stedelijk...

Meer informatie
AZ Diest
Het AZ Diest is het resultaat van een fusie tussen het Sint-Jozef Ziekenhuis en het OCMW Stedelijk Ziekenhuis. Door de snelheid van het modulaire bouwsysteem was de keuze voor een...
Meer informatie
Az Nikolaas 2

AZ Nikolaas

De fusie van AZ Waasland en AZ Maria Middelares tot AZ Nikolaas gaat al geruime tijd gepaard...

Meer informatie
AZ Nikolaas
De fusie van AZ Waasland en AZ Maria Middelares tot AZ Nikolaas gaat al geruime tijd gepaard met diverse bouwprojecten. In 2006 plaatste VDL De Meeuw een pediatrie van 4...
Meer informatie