Home Markten Wonen Noodwoning bij rampen

Noodwoning bij rampen


De voordelen van Flexliv'in voor woningnood in geval van rampen

Ready to use 2024 01 24 145916 ixrj
Gebruiksklaar opgeleverd
Temporay to permanent
Bouw sneller
Movable construction
Aanpasbaar en verplaatsbaar
Safety
Well-being en safe
Recycle
Duurzaam en circulair
Bewoonbaar
Building-as-a-Service

18.000 opvangplaatsen met knip- en plakwerk

Onze flexibele oplossingen via flexwonen maken het mogelijk om op strategisch gekozen terreinen een buffercapaciteit te voorzien voor kwalitatieve noodwoningen bij rampsituaties.

De cijfers

Meer dan 23.000 huizen raakten in 2021 tijdens de watersnood in Wallonië beschadigd. Duizenden bewoners waren tijdelijk dakloos, sommigen raakten hun zwaar beschadigde woning zelfs definitief kwijt.

Gelukkig konden veel tijdelijke daklozen rekenen op de hulp van vrienden, familie of door de lokale besturen in allerijl georganiseerde noodopvang. Een buffer aan wooncapaciteit om deze tijdelijke crisis op te vangen, was niet aanwezig.

Een gelijkaardige waterbom in Vlaanderen zou maar liefst 86.000 woningen treffen. Door de klimaatopwarming is dat allerminst een ondenkbaar scenario. Ook in Vlaanderen bestaat er geen buffercapaciteit voor dringende woonnood bij rampen.

De oorlog in Oekraïne leidde tot een acute wooncrisis. Via allerlei kunst- en noodingrepen – en dankzij veel goodwill - maakte Vlaanderen 18.000 opvangplaatsen beschikbaar voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dit cijfer werd behaald door een mix aan oplossingen: de installatie van twee nooddorpen in Antwerpen en Mechelen met containers, het opkalefateren van oude leegstaande gebouwen, de tijdelijke inzet van vakantiewoningen, -parken en hotels,…

Onze woningmarkt is niet voorbereid op rampen met acute opvang- en woonnoden. Jammer, want dat er ook in de opvang- en wooncrisissen zullen blijven komen, is vrijwel zeker. Telkens opnieuw moet de overheid overschakelen op haastig knip- en plakwerk om tijdelijke wooncapaciteit te voorzien.

Onze oplossing met flexwonen

Bij rampen breiden we de voorziene buffercapaciteit flexibel en snel uit volgens de specifieke acute opvang- en woonbehoeftes. Het kostenplaatje van deze gestructureerde aanpak ligt gegarandeerd lager dan het huidige improvisatiewerk na elke crisis.

VDL De Meeuw Purmerend 4

Download onze Flexwonen-brochure voor meer informatie over onze woongebouwen

Onze realisaties

Inhuldiging noodwoningen 17

Noodwoningen in Rijkevorsel-permanent woongebouw

De nieuwe noodwoningen in Rijkevorsel zijn een feit. Meer dan ooit zetten lokale besturen in op het...

Meer informatie
Noodwoningen in Rijkevorsel-permanent woongebouw
De nieuwe noodwoningen in Rijkevorsel zijn een feit. Meer dan ooit zetten lokale besturen in op het welzijn van hun bewoners. Zo leveren ze blijvende inspanningen, ondersteund door subsidies van...
Meer informatie

Interesse in de mogelijkheden van flexwonen?

Wij komen langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.