Onze flexibele oplossingen via flexwonen maken het mogelijk om op strategisch gekozen terreinen een buffercapaciteit te voorzien voor kwalitatieve noodwoningen bij rampsituaties.
Meer dan 23.000 huizen raakten in 2021 tijdens de watersnood in Wallonië beschadigd. Duizenden bewoners waren tijdelijk dakloos, sommigen raakten hun zwaar beschadigde woning zelfs definitief kwijt.
Gelukkig konden veel tijdelijke daklozen rekenen op de hulp van vrienden, familie of door de lokale besturen in allerijl georganiseerde noodopvang. Een buffer aan wooncapaciteit om deze tijdelijke crisis op te vangen, was niet aanwezig.
Een gelijkaardige waterbom in Vlaanderen zou maar liefst 86.000 woningen treffen. Door de klimaatopwarming is dat allerminst een ondenkbaar scenario. Ook in Vlaanderen bestaat er geen buffercapaciteit voor dringende woonnood bij rampen.
De oorlog in Oekraïne leidde tot een acute wooncrisis. Via allerlei kunst- en noodingrepen – en dankzij veel goodwill - maakte Vlaanderen 18.000 opvangplaatsen beschikbaar voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dit cijfer werd behaald door een mix aan oplossingen: de installatie van twee nooddorpen in Antwerpen en Mechelen met containers, het opkalefateren van oude leegstaande gebouwen, de tijdelijke inzet van vakantiewoningen, -parken en hotels,…
Onze woningmarkt is niet voorbereid op rampen met acute opvang- en woonnoden. Jammer, want dat er ook in de opvang- en wooncrisissen zullen blijven komen, is vrijwel zeker. Telkens opnieuw moet de overheid overschakelen op haastig knip- en plakwerk om tijdelijke wooncapaciteit te voorzien.
Bij rampen breiden we de voorziene buffercapaciteit flexibel en snel uit volgens de specifieke acute opvang- en woonbehoeftes. Het kostenplaatje van deze gestructureerde aanpak ligt gegarandeerd lager dan het huidige improvisatiewerk na elke crisis.
Wij komen langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.