Home Modulair bouwen Wat is modulair bouwen?

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen maakt als innovatieve bouwmethode gebruik van industrieel vervaardigde bouwelementen. Vooraleer we deze bouwmodules verhuizen naar de werf, prefabriceren we elke module tot in de kleinste details in onze productiehal. Eens geleverd en geplaatst op de werf verloopt de assemblage en afwerking razendsnel. Modulaire gebouwen zijn zowel geschikt voor tijdelijke huisvesting als voor (semi)permanente gebouwen.

Modulair bouwen onderscheidt zich van andere bouwmethodes dankzij de doorgedreven industrialisering. Dat geldt voor het volledige bouwproces, vanaf de ontwerpfase tot en met de finale oplevering.

Elk technisch detail wordt vooraf in 3D uitgetekend. Iedere bouwmodule wordt vooraf integraal geproduceerd, inclusief het leidingwerk en technische installaties.

Industrialisatie

Deze geïndustrialiseerde bouwmethode levert als het ware een plug & play-bouwoplossing op. Het gecontroleerd productieproces met doorgedreven kwaliteitscontroles sluit mogelijke fouten en gebreken uit. De prefabricatie in het productieatelier verloopt volledig weersonafhankelijk, zonder risico op weerschade of vertragingen dus. Iedere module is perfect op de andere afgestemd.

Elke bouwmodule beschikt over een eigen dak en vloer. Dit garandeert extra isolatie en beperkt de contactgeluiden tot het absolute minimum. Deze opbouw per module maakt het bovendien eenvoudig mogelijk om bouwmodules na de voorziene gebruiksduur te verplaatsen én te hergebruiken, zonder grote aanpassingen.

Voordelen

Naast de technische troeven en de kwaliteitsvoordelen biedt modulair bouwen nog bijkomende voordelen. Onze werktijd op de bouwplaats is veel korter. We hebben een kleiner aantal transportbewegingen nodig, veroorzaken minder overlast voor de buurt én werken het volledige gebouw veel sneller af.

Aantal verdiepingen

Afhankelijk van de beoogde toepassing zetten we het juiste modulair bouwsysteem in. Bij kortstondig en tijdelijk gebruik adviseren we twee bouwlagen. Voor (semi)permanente huisvesting bieden we oplossingen tot maar liefst 6 bouwlagen.

Flexibele bouwtechniek

Modulair bouwen is een uiterst flexibele bouwtechniek. Je bent niet gebonden aan één bouwmateriaal of zelfs één bouwmethode.

Voor specifieke noden, situaties of deeloplossingen integreren we vrijwel elke gewenste materiaalkeuze of combineren we modulair bouwen met traditionele bouwmethodes.

Ook het naadloos laten aansluiten van het modulaire gebouw op bestaande gebouwen behoort tot onze expertise. De gewenste gebruiksduur van het modulaire gebouw bepaalt uiteindelijk de technische bouweisen. Datzelfde geldt ook voor de vereiste fundering.

Architecturale mogelijkheden

Gelukkig stellen potentiële opdrachtgevers modulair bouwen steeds minder gelijk met containerbouw of gestandaardiseerde catalogusgebouwen.

Telkens opnieuw bewijzen wij dat modulair bouwen met prefab bouwelementen een hoge kwaliteit in detaillering en afwerking toelaat. Elk gebouw krijgt zo een eigen uitstraling en identiteit. Het ontwerp van NDW 21 uit handen van Doepel Strijkers Architecten is hiervan een schoolvoorbeeld.

Onze aanpak en formules

We werken nauw samen om een modulair gebouw te realiseren dat volledig aan jouw behoeftes voldoet. Ontdek hier ons samenwerkingstraject dat we in 8 stappen doorlopen.

Onze realisaties

De Meeuw UZ Gent Simon Van Ranst 24 02 LR

Na cleanroom realiseert De Meeuw ook opvallend inkompaviljoen.

Patiënten, medewerkers en bezoekers betreden het Universitair Ziekenhuis Gent via een gloednieuw inkompaviljoen. Dit is het tweede...

Meer informatie
Na cleanroom realiseert De Meeuw ook opvallend inkompaviljoen.
Patiënten, medewerkers en bezoekers betreden het Universitair Ziekenhuis Gent via een gloednieuw inkompaviljoen. Dit is het tweede opmerkelijke bouwproject waarvoor het UZ Gent het afgelopen jaar met succes rekende op...
Meer informatie
Demeeuw puurs 3557 web

De Meeuw bouwt school van de toekomst in Puurs - Sint-Amands

Directrice en bezielster Kristien Bruggeman leidt ons met grote fierheid rond in haar LAB-school. Haar prestatie is...

Meer informatie
De Meeuw bouwt school van de toekomst in Puurs - Sint-Amands
Directrice en bezielster Kristien Bruggeman leidt ons met grote fierheid rond in haar LAB-school. Haar prestatie is niet gering. Uit het niets stampte deze onderwijswetenschapster met haar eerste LAB-school een...
Meer informatie
Ensagent

Nieuw Flexibel Kantoorgebouw voor Ensagent.

Ensagent had nood aan een nieuw kantoorgebouw. Dit was een integraal project in een industriële setting, met...

Meer informatie
Nieuw Flexibel Kantoorgebouw voor Ensagent.
Ensagent had nood aan een nieuw kantoorgebouw. Dit was een integraal project in een industriële setting, met als doel een veelzijdig gebouw ingericht als kantoorruimte met bijkomende sanitaire voorzieningen voor...
Meer informatie
De Hummeltjes

Kinderdagverblijf De Hummeltjes- Tijdelijk onderkomen

Samen met De Hummeltjes heeft De Meeuw een inspirerende accommodatie gecreëerd met veel daglicht en speelruimte. Het...

Meer informatie
Kinderdagverblijf De Hummeltjes- Tijdelijk onderkomen
Samen met De Hummeltjes heeft De Meeuw een inspirerende accommodatie gecreëerd met veel daglicht en speelruimte. Het installeren van deze modules op hun moeilijk bereikbare plaats was een ware uitdaging...
Meer informatie

Biedt modulair bouwen voor jou de oplossing?

We bekijken het graag samen! Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met één van onze bouwadviseurs.