Home Nieuws Kansen voor modulaire bouw in de ontwikkeling van flexibele, duurzame en circulaire huisvestingsoplossingen

Kansen voor modulaire bouw in de ontwikkeling van flexibele, duurzame en circulaire huisvestingsoplossingen

Al meer dan 90 jaar lang levert modulaire bouwonderneming De Meeuw in Oirschot flexibele, circulaire en verplaatsbare huisvestingsoplossingen voor de markten Wonen, Zorg, Onderwijs & Overheid en Bedrijfsleven. Deze worden geleverd voor periodes van enkele maanden, jaren tot permanent. Het efficiënt bouwen in de fabriek in plaats van op de bouwplaats heeft voor De Meeuw meer hergebruik van bouwmaterialen opgeleverd. 80% minder bouwafval en niet in de laatste plaats 30% minder CO2 emissie (en minder stikstof-uitstoot). Dit wordt mogelijk gemaakt mede door minder transportbewegingen (en minder afval) dan in traditionele bouw.

Delen

Kansen voor modulaire bouw in de ontwikkeling van flexibele, duurzame en circulaire huisvestingsoplossingen

Bij De Meeuw wordt nagenoeg geen afval meer weggegooid. Onder de naam ‘Toekomstbouwers’ heeft De Meeuw het circulair en duurzaam werken geborgd, niet alleen in haar eigen bedrijfsprocessen tot in de fabriek, maar daarnaast ook samen met de leverancier van bouwmaterialen. Na een gebruik van 10-15 jaar worden de gebruikte bouwmaterialen teruggenomen door de toeleverancier voor recycling. Hierbij gaat het dan om systeemplafonds, vloeren, wanden, raamkozijnen, isolatiematerialen, dakbedekking, bedrijfskleding, etc. Materialen zoals lichtkoepels, sanitair, klinkers en tegels worden aangeboden op de online markt voor tweedehands bouwmaterialen.

Grote vraag naar woningen

De Meeuw ziet kansen in de ambities van de overheid en Tweede Kamer om snel het woningnood in Nederland aan te pakken. Dit mede door het inzetten en stimuleren van het innoverende Flexwonen en de bouw van 15.000 flexibele en verplaatsbare woningen. Een hoogleraar vertelde onlangs, de behoefte aan ‘tijdelijke’ – soms wel 10 jaar of langer - huisvesting heeft een permanent karakter gekregen. Momenteel is er een woningtekort van 330.000 woningen in Nederland. Naast de ambities van de overheid en Tweede Kamer zag De Meeuw ook kansen in het advies van de Commissie Remkes inzake stikstof om meer modulair te bouwen omdat daarbij minder stikstofemissie wordt veroorzaakt. Naast dat er in de traditionele bouwsector een tekort aan bouwvakkers en materialen is. Zijn er ook hoge faalkosten, budgetten en deadlines worden stelselmatig overschreden en is er een bouwstop door stikstof/PFAS. Volgens het recente rapport van McKinsey zouden de groeimogelijkheden voor de modulaire bouwsector ongekend groot in Europa. Dit zal onvermijdelijk gepaard gaan met verdere consolidatie in de sector modulaire bouw.

Circulair businessmodel

De Meeuw blijft bezig met het versterken van het circulaire business model resulterend in het maximaliseren van hergebruik van materialen en het drastisch reduceren van bouwafval. Niet alleen voor de rijksoverheid, provincies en gemeenten maar ook voor veel bedrijven is de circulaire economie en het sluiten van kringlopen een topprioriteit geworden. De materialen keuze en de overgang naar meer biobased materialen met een veel lagere CO2 voetafdruk zal voor velen de komende vijf jaar een lastige uitdaging worden