VDL De Meeuw ontwikkelde een innovatief concept om modulaire gebouwen een tweede en zelfs derde leven te geven. Deze ultieme vorm van circulair bouwen illustreren we met de realisatie van ‘Stek Oost’, een huisvestingsproject voor studenten in Amsterdam. Ditzelfde gebouw werd voor een eerste keer gebruikt als woonzorgcentrum De Oranjerie in Eindhoven.
De Orangerie werd in 2006 voor het eerst gebruikt als woonzorgcentrum in Eindhoven. In 2014 onderging het gebouw een transformatie tot een tijdelijke asielopvang. In 2018 kreeg het zijn huidige bestemming als ‘Stek Oost’ in Amsterdam, een woonproject met 250 studio’s voor studenten. Volgens de huidige gebruikers heeft het gebouw met deze derde bestemming zijn einddoel bereikt. Herbestemming blijft evenwel altijd mogelijk dankzij de flexibiliteit van circulair bouwen.
De transformatie van De Orangerie naar Stek Oost zet de voordelen van circulair bouwen in de spotlights. Door modulaire gebouwen voortdurend aan te passen aan nieuwe behoeften, verlengt VDL De Meeuw de gebruiks- en levensduur. Dit kan variëren van refits, upgrades, uitbreidingen en inkrimpingen tot volledige verplaatsingen en gevelaanpassingen. Deze flexibiliteit leidt niet alleen tot een gebouw dat op elk moment aan de actuele behoeftes voldoet. Het hergebruik beperkt het bouwafval tot een absoluut minimum, met een vermindering van 95% in bouwafval en 55% in CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele bouwmethodes.
In een wereld die steeds sneller verandert en waar de vraag naar duurzame energiebronnen toeneemt, biedt modulair bouwen een antwoord op de behoefte aan flexibele en duurzame huisvesting. Onze bouwmethode is perfect afgestemd op de uitdagingen van de toekomst, waarbij gebouwen voortdurend moeten worden aangepast aan de nieuwste energietechnieken.
Zo beschikt dit energiezuinige woongebouw sinds het derde gebruik over zonnepanelen en volledig vernieuwde elektrische voorzieningen. Daarnaast ondergingen de 250 studio’s een grondige reinigings- en opknapbeurt, waarbij de badkamers en keukens werden vernieuwd. Het hergebruik van vloeren, buitenpanelen en daken onderstreept de circulaire bouwambities van VDL De Meeuw. De volledige ombouw werd binnen een tijdsbestek van enkele maanden gerealiseerd.
Volwaardige woongemeenschap
Stek Oost omvat niet alleen 250 comfortabele studio’s voor studenten, ook alle gemeenschappelijke voorzieningen zijn in het project aanwezig. Denk daarbij aan huiskamers, studieruimtes, een binnenruimte en een plein. De bewoners engageren zich tot een inzet van één uur per week voor de gemeenschap.
Voor verschillende sectoren
De transformatie van woonzorgcentrum naar asielcentrum en uiteindelijk naar studentenhuisvesting bewijst de veelzijdigheid van de modulaire bouwoplossingen van VDL De Meeuw. Onze oplossingen zijn geschikt voor diverse sectoren zoals zorg, wonen, onderwijs, industrie en kantoren.
Ongebruikte terreinen
Stek Oost werd gerealiseerd op een voormalig trainingsveld van een Amsterdamse voetbalvereniging. Het project bewijst dat ongebruikte terreinen dankzij modulair bouwen snel een nuttige – al dan niet tijdelijke – invulling kunnen krijgen. Zeker in tijden van grote nood aan woningen en studentenhuisvesting biedt dit enorme opportuniteiten. Dit project toont de potentiële meerwaarde van ons innovatief concept flexwonen, waarbij we braakliggende terreinen snel en/of tijdelijk een waardevolle woonbestemming kunnen geven.