Home Nieuws Arbeidsmigratie beschermt onze welvaart, als we aan de slag durven gaan met huisvestingsproblematiek!

Arbeidsmigratie beschermt onze welvaart, als we aan de slag durven gaan met huisvestingsproblematiek!

VDL De Meeuw - specialist in modulair bouwen – ondersteunt ten volle de oproep van Voka om sereen het debat te voeren over arbeidsmigratie. Als we onze welvaart de komende jaren in stand willen houden, dan moeten we nadenken over gerichte arbeidsmigratie. Jobs zijn er in grote aantallen. Geschikte en betaalbare huisvesting jammer genoeg niet. Ook voor deze uitdaging moeten we out-of-the-box denken en knopen doorhakken. Met de unieke formule van flexwonen geeft VDL De Meeuw alvast een uitstekende voorzet. Hopelijk volgt ook de wetgever.

Delen

De komende vier jaar hebben we in Vlaanderen maar liefst 400.000 extra mensen nodig voor noodzakelijke jobs. Denk daarbij aan bus- en truckchauffeurs, bakkers, stukadoors, mecaniciens. “Voor al deze functies vinden onze Vlaamse KMO’s géén of onvoldoende kandidaten”, aldus Gianni Duvillier, arbeidsmarktexpert bij Voka.


Iedereen lijdt als deze vacatures niet worden ingevuld. Gianni Duvillier: “De werkdruk voor mensen die al aan de slag zijn, stijgt alleen maar. Mogelijk moet je pistolets een dorp verderop gaan zoeken. Of zal je langer moeten wachten om je auto te laten herstellen.”


Beluister hierbij het radio1-fragment

Geen sereen debat


Gianni Duvillier: “Op dit moment wordt het debat onvoldoende sereen gevoerd. Vluchtelingen, asielzoekers, buitenlandse studenten, onderzoekers, arbeidsmigranten… al deze verschillende categorieën worden door elkaar gehaald. We hebben ontegensprekelijk nood aan talenten van buiten de Europese Unie om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Onze Vlaamse overheid preekt wel voor actieve migratie, maar voert daarentegen juist meer formaliteiten en paperassen in om deze kwalitatieve arbeidsmigratie te verhinderen.”


Wonen als knelpunt


Eén van de knelpunten is de woonproblematiek. Nu al vinden kwetsbare doelgroepen geen betaalbare kwalitatieve (huur)woning. Buitenlandse werkkrachten laten de krapte op de woningmarkt alleen maar toenemen, zo wordt gevreesd. Volgens VDL De Meeuw hoeft dit evenwel geen probleem te zijn.


Met ons concept van flexwonen voorkomen we deze concurrentiestrijd. Zo geven we zuurstof aan zowel de huur- als de arbeidsmarkt én halen we een vervelende angel uit het debat.


Flexibel en kwalitatief woonconcept


Flexwonen garandeert op korte termijn een extra aanbod van kwalitatieve en betaalbare huisvesting op de Vlaamse woningmarkt. Flexwonen biedt werkgevers en andere organisaties de mogelijkheid om op zeer korte termijn tijdelijke modulaire woongebouwen te realiseren. We configureren deze woongebouwen volgens beproefde concepten zodat ze volledig passen bij de sociale en functionele behoeftes van buitenlandse arbeidskrachten.


Deze kwalitatieve woongebouwen worden door de Meeuw kant-en-klaar met de nodige buitenaanleg opgeleverd en verhuurd. Na afloop van de afgesproken huurperiode nemen we de gebouwen terug weg én hergebruiken we deze na een refit op een andere locatie.


Flexwonen maakt het bovendien mogelijk om braakliggende gronden tijdelijk op een waardevolle manier te gebruiken, in afwachting van hun finale bestemming. Op die manier gaan we spaarzaam met onze beschikbare ruimte om.


Nog niet toegelaten


Jammer verhindert onze wetgeving op dit moment dat werkgemers huisvesting voorzien voor hun buitenlandse werkkrachten. Tijdelijke omgevingsvergunningen buiten woonzones – bijvoorbeeld in industriezones – zijn niet toegelaten. In Nederland kan dit wel en bestaat er bij de overheid veel meer durf om tot doelgerichte oplossingen te komen.


Meer weten over flexwonen?


Lees hier meer info over flexwonen door VDL De Meeuw.

VDL De Meeuw Purmerend 4

Download onze Flexwonen-brochure voor meer informatie over onze woongebouwen

GERELATEERDE PROJECTEN

Spark Village header

Spark Village - Sciencepark Amsterdam

In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters...

Meer informatie
Spark Village - Sciencepark Amsterdam
In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters en statushouders is het vinden van betaalbare huisvesting erg lastig. Om deze groepen...
Meer informatie
210622 VDL De Meeuw Purmerend 5 opgewerkt

Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
Flexwonen op verschillende locaties, Purmerend
Op diverse locaties in Purmerend heeft VDL De Meeuw in opdracht van de gemeente in slechts 2 jaar tijd 200 tijdelijke woningen gebouwd. Dit initiatief heeft als doel de druk...
Meer informatie
220930 P182 Nezzt Visualization 04 min min

NDW 21, Nijmegen

Woningen, Purmerend 200 tijdelijke woningen op 4 locaties

Meer informatie
NDW 21, Nijmegen
VDL De Meeuw werkt in opdracht van de woningcorporaties Talis, Woonwaarts, SSH& en Portaal, en in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen, aan de realisatie van een nieuwe buurt met...
Meer informatie